måndag 15 december 2014

Lucka 15 - RespektVem är vi att dömma? Vi lever i ett samhälle med oskrivna lagar och normer och förutsätter att alla borde passa innanför dessa ramar?
Men alla är vi i grunden olika, vi kanske har olika värderingar och förutsättningar, och vi har alla egna drömmar och funderingar.

Ska vi ge upp vår själ och våra drömmar för att passa inom samhällets ramar eller ska vi våga stå upp för den vi är med risk för att dömmas?

Om alla börjar med att avlägsna bjälken ur det egna ögat innan man söker rosk i någon annans öga, om alla sopar rent på egen trappa innan man påbörjar städningen hos någon annan, ja då kanske vi så småningom får en mycket trivsammare värld att leva i?
En värld som bygger på en säker grund  fylld  med respekt och förståelse för att alla levande varelser är individer som bidrar till mångfalden i vår underbara värld.

Vem har rätten att sätta sig till doms över en annan individ?
Vet vi hur de känner och tänker?
Innan vi dömmer någon kanske vi borde göra precis som i indianordspråket; Dra på den andres skor och vandra något månvarv i deras verklighet. Först då kan vi få förståelse för hur de tänker och känner?
Vem har rätt och vem har fel?
Vill man bli respekterad av andra, så kan det vara bra att också visa andra respekt.    
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar