Råd & Tips

Lever-rensande Kur
22 st skalade vitlöksklyftor      
saften av 3 st citroner
1,5 liter uppkokt vatten
Häll det kokande vattnet över vitlöksklyftorna, låt svalna något. tillsätt citronsaften och låt dra över natten. Sila och tappa på flaskor. Förvaras i kylskåp.
Drick ett halvt glas varje morgon på tom mage.
Använd som 2 veckors kur  
Kan kombineras med eller användas endera...
"Lever-elixir"
1-3 msk vitlöksolja eller olivolja
saften av en halv citron
(ev. 1 msk honung)
fylles på med hett vatten till en halv mugg.
drickes långsamt innan sänggåendet
Njur rensning och aktivering av njurfunktionen
Enbär - utdrag i sprit
Samla blå enbär (finns också att köpa)
Fyll på med lika stor mängd 35-40% sprit (spriten ska täcka bären) låt stå och dra 2 veckor, omskakas varje dag.
Pressa spriten ur bären, och sila. buteljera.
Använd en tsk spritutdrag till ett glas vatten, drick på morgonen. Kan till en början ge kraftiga utrensningsreaktioner som njurkolik - börja försiktigt. Användes som 2 veckors kur.

Maskros
Detta hatade ogräs, är ett av vår naturs bästa läkemedel!
Maskrosen är lever-njur och blodrensande! 
Den innehåller bitterämnen som stimulerar aptiten ökar salivavsöndringen och körtelsekretionen i mag-tarmkanalen, bukspottkörteln och levern, som då producerar mer galla. Garvämnena har bla. sammandragande egenskaper.
De organiska syrorna och slemämnet verkar bla. milt laxerande. Maskrosen har en stark urindrivande effekt, som är särskilt kraftig vid leverbetingat ödem, med minskat blodflöde i portådern till följd av nedsatt leverfunktion. Extrakt ur örten har något större urindrivande verkan än extrakt ur roten, men båda har en god urindrivande saltutsöndringsbefordrande verkan.


Hela örten är användbar 
finhackad ört 1 msk finhackad ört/kopp kokand vatten ifusion får dra i 10 minuter och silas och drickes 1/2 timme före måltid 2-3 gånger/dag i högst 2 veckor, därefter paus.
(källa;Fytomedicin- Hans Bertil Juneby)

Förebygg och bota flunssa
 Stärk kroppens naturliga immunförsvar! med echinacea, vitlök, c-vitamin, zink mm.
   
 Slår flunsan trots allt till;
Skala och skär en gul lök i skivor, andas in ångorna. Smörj in fotsulorna med Vick-salva lägg lökskivorna i strumporna, så att de ligger mot fotsulan, och kryp till sängs!
Dessutom kan man koka upp mjölk med en halv hackad gul lök, tillsätt en tsk honung och en pressad vitlöksklyfta, (en tabl fishermansfriend förbättrar smaken) och drick före säng gåendet, kanske inte det godaste man druckit, men välgörande!