lördag 8 november 2014

Ett bad för hälsan!

Vår badrumsrenovering drar ut på tiden, och ännu står vi utan dusch, och därmed också bastu! vilket betyder att vi varit obastade en hel vecka!
En hel vecka utan bastu är en hel evighet hos oss där vi bastar nästan varje dag. Därför blev det att packa väskan och hoppa i bilen för en tur till "grannbyn" eller närmare bestämt upp till Einarsgården.
I mer än två år har vi hållit till i huset utan att ha prövat bastun, men nu är den då invigd!
Helt ok bastu även om det kändes lite främmande med den elektriska kaminen, och storleken? ja den var lite i mista laget, men det lär ju inte ha någon betydelse...

Bastuns betydelse för hälsan lär dock ha bevisats, citerar; Under de senaste åren har bastubadande blivit en symbol för god hälsa då många studier visat dess positiva effekter på hälsan.
Fastän sauna är bra för huden har det inte funnits vetenskapliga bevis för det förrän nu. En nyligen gjord studie av forskare vid universitet i Jena har visat att regelbundet bastubadande ger huden en starkare barriär mot bakterier, en ökad genomfuktning och likaså en snabbare återhämtning av förhöjda vätskeförluster och pH-värdet.
Därtill visade studien att hjärtrytmen, koncentrationen av joner i svetten och hudens genomblödning visade på effekter liknande den under träning; ju mer du badar bastu desto bättre mår din hud och hjärtat! http://www.epochtimes.se/Bastubad-goer-gott-foer-haelsan-a15497.html

Utöver detta höjdes bastubadandet till skyarna under Islands-detoxen. Just för att svettningen är så avgiftande.
Det ni... men det vet nog säkert alla bastuälskare alleredan?
Bastun är undergörande, inte tu tal om den saken. Men  hur undergörande den är för kropp och själ märker man först när man tvingats avstå en vecka.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar