måndag 4 februari 2013

Vårtrött eller deprimerad?


See full size image

Ja hur ska man veta skillnaden? Vårtrött börjar vi vara lite till mans nu alle redan, och det är ju inte så konstigt efter i princip 16 månader utan sol. Men den kan ganska snabbt avhjälpas med lite tillskott av D-vitamin, och det är något alla borde göra nu, dvs knapra D-vitamin, inte bara åldringar och barn behöver extra D-vitamintillskott vintertid.

Hur ska man då veta om man lider av depression, vad kännetecknar denna. Det mest typiska är väl om man får lätt för att gråta, och alltid känner sig ledsen och nedstämd. Men det är sällan så enkelt.
De flesta bara känner sig orkeslösa, man tappar handlingskraften och känner sig oförmögen att utföra sånt som man tidigare alltid tyckt om att göra. Man saknar energi!
 Matvanar och sovvanor förändras, sömnbehovet kanske ökar, eller också slutar man sova. Ofta svänger man på dygnet, och sover helst dagarna igenom, man får skuldkänslor, känslor av hopplöshet och vanmakt  och man känner sig ganska värdelös som individ.
Man kanske får svårt att koncentrera sig och minnet sviker. Den som blir deprimerad vill inte gärna se sig själv som deprimerad utan skuldsätter ofta sina närstående för att de mår som de mår. Vanligen är det också de närstående som noterar när ens vän blir deprimerad. För att ta sig ur en depression finns det många bra örter och näringsämnen som kan hjälpa!
Det första jag skulle rekommendera, (speciellt i år) är D-vitamin, därefter en stor dos C-vitamin och hela B-komplexet. Örter som tex  damiana, ginkgo, gingseng, griffonia (Griffonia innehåller naturligt aminosyran trypofan), johannesört, schizandra kan ha god effekt mot depressionen. L-glutamin, L-arginin, L-tyrosin och Tryptofan är alla aminosyror som kan ha gynnsam effekt mot depression. Vid svår depression med självmordstankar bör man uppsöka professionell hjälp! Dessutom är det mycket viktigt att ta sig ut på tex korta promenader i friska luften och (den förevigt försvunna?) solen. Nu behöver vi ljus och solsken! annars kommer det att bli en mycket tung vår.
Nedan hittas en länk till en enkel depressionstest på nätet, den är på engelska, men i princip har symtomen tagits upp ovan. Uppvisar man fem eller flera symtom räknas det som depression.

Depressionstest på engelska

här hittar man också  någon att tala med på svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar