onsdag 26 december 2012

Gryningsljus


Den kära efterlängtade, kanske fruktade julen går mot sitt slut och livet återvänder till sin normala bana framåt, för det är väl framåt vi är på väg? Ännu har då inget stannat av, utan utvecklingen har gått framåt i rasande fart! Kanske för snabbt? Hur många klarar nu av att leva i en tillvaro utan elektricitet?

Innan julen var det många som förde jordens undergång på tal, och alla de diskussioner som förts runt detta begrepp och det magiska datumet 21.12.12. Personligen minns jag en av mina barndoms jular, då jag skräckfyllt låg i min säng och väntade på den stora skrällen som skulle ske kl 01 på juldagsnatten. Klockan slog 12, halv ett och slutligen ett... men jordens undergång uteblev, så småningom vaknade jag på morgonen och allt var precis som vanligt!
Så varför skulle det bli annorlunda denna gång?
Visst moder jord lider av vårt missbruk av jordens resurser. Hon gråter och ropar på hjälp, men är det någon som hör? Nej allt fortsätter som förut, i allt snabbare takt...

Tänk om all elektricitet slås ut... då stannar vårt samhälle. Alla maskiner stannar av, det betyder att vi mister kokmöjligheter, kyl, frys, uppvärmning och  tv, det som kanske är det vi främst tänker på. Efter någon dag dör datorn och telefonen, för de laddas också med el. Hur länge rinner vattnet i ledningarna? för att inte tala om avloppen? Det går inte ens att handla mat i en affär...och vad skulle man föresten handla med?

Vilken undergång det skulle bli! Vi fick gå tillbaka till det gamla bondesamhället där alla föder upp och odlar sin egen mat, gräver sin egen brunn, använder utedasset och torkar sig därbak med halm! För att tillverka papper krävs ju också el ?

Den som vill ha nya kläder blir tvungen att klippa fåren, karda och spinna sitt eget garn för att sedan väva till tyg och sy en ny festblåsa. Skorna tillverkas från djurhudar, men hur många är det som kan garva idag?
Sjukvården läggs ännu en gång tillbaka till de örter naturen har att ge.

Vilken tanke!
Men det är där jag tror att största faran för en undergång ligger, - tillbakagången!

Kanske är det inte så dumt att ta tillvara och lära sig det som var en naturlig del av vår mor och farfäders vardag? Och kanske börjar det bli läge för eftertanke?
Låt gryningen och 2013 bära med sig hopp om en nyare, ljusare och lyckligare värld!

*En ny start i samklang med naturen - utan stress och fruktan för framtiden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar