måndag 20 augusti 2012

Skördelycka!

Precis hemkommen efter ett lärorikt kurs-veckoslut i Stockholm, styrdes kosan direkt mot den stängda växthusdörren... hm...varmt!? Kära maken har tydligen glömt att öppna i morse? I växthuset hängde tomaterna på rad i väntan på att få skördas. Det måste förevigas med en bild var min första tanke, eftersom det har varit lite besvärligt att få tomaterna att mogna denna sommar. På väg efter kameran så såg jag jordgubbarna. Härligt goda var också de så här i slutet på augusti, samtidigt kunde jag konstatera att de svarta vinbären också mognat över veckoslutet, så den lediga kvällen är räddad, det kommer att finnas svartvinbärssaft också denna vinter! Hm.. Lökarna...också de färdiga att skördas. Så innan jag överhuvudtaget varit innanför hemmets väggar för att föra in bagaget och hämta min kamera låg lökarna på tork! Tala om skördelycka!
Ja tänk vilken lycka att kunna skörda sin egen mat, och sin egen medicin... Normalt brukar jag skörda timjan och göra hostmedicin av den, men i år är inte som andra år. Timjan är nysådd ganska sent på våren, så den ger ingen större skörd detta år, förutom lite örtkrydda. Däremot blir det hostmedicin av isop i år.
Isopen passar bra till alla typer av hosta, och är ypperlig vid influensa.

Recept på hostmedicin:

Färsk torr ört på Isop eller Timjan

Finhacka och fyll i en glasburk så att botten täcks.
Täck med honung, eller socker/farinsocker.
Fyll på mer ört- mer honung... tills burken är fylld.
Översta lagret bör vara socker eller honung.

Låt burken dra i ett soligt fönster 5-6 veckor. När sockret har börjat "vätska" bör man skaka burken dagligen för att blanda ingredienserna. Sockret eller honungen drar ut de verksamma ämnena ur örten, och slutligen får man en slät, ljuvligt doftande sirap. När sirapen är färdig silas örterna bort och det är bara att fylla på en mörk flaska. Förvara gärna i kylskåp. För längre hållbarhet bör man tillsätta alkohol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar