lördag 11 juli 2015

Nässlor och synkronisering

 Brännässlan är en mångsidigt användbar nyttoväxt, men kanske tänker man (som jag)  i första hand på de brännande utslag som den vid beröring framkallar på huden.Smärtan förorsakas av en vätska som finns i nässlans brännhår. När spetsarna på dessa hår bryts av tränger de in i huden, och i vätskan som då sprutas in ingår acetylkolin och histamin som framkallar en inflammation i det lilla såret, och dessutom innehåller den myrsyra!
Myrsyra lär ju ha smärtstillande värmande och antiinflammatoriska egenskaper och  Acetylkolin är en signalsubstans som finns i bl.a. synapserna mellan nerver och muskler. System där signalerna överförs av acetylkolin benämnes kolinerga...
SHENET står det dessutom att man ska piska sig med brännässla för att bli fri från värk.

Och vad vill jag då komma fram till med denna lilla föreläsning månntro?


Bilden är tagen för ett par timmar sen, en kort stund efter att  man som den fullvuxna människan man är lägger sig raklång i brännässleståndet!!! Och naturligtvis lägger man sig på vänster sida så att hela skuldran blir täckt med härliga brännande stickande blåsor! Att det nu råkar vara min vänstra skuldra som värkt och bråkat ett par månader är väl bara en slump?! eller?
Även om man som jag älskar och trivs med arbete så kan det ibland uppstå sk yrkeskrämpor,och  i mitt fall betyder detta förstås spänningar i axlar, armar, skuldror och bröstrygg.

Igårkväll fick min skuldra en ordentlig omgång av maken, som till slut lyckades få igång en rörelse i mitt skulderblad. Kofoten hämtade han dock aldrig trots att han påstod att det var det ända som skulle hjälpa...Tanken var att han skulle fortsätt sin ömsinta behandling med armbågen ikväll....Och det var det jag genast gastade om när jag kom springade med eld i skuldra, arm, midja och lår.

Inte axeln!!! Vi ska ju fortsätta behandlingen från igår....Men antagligen är det just detta jag gjort nu?
Det påstås ju att om man har värk ska man sätta sig i en myrstack...så varför inte i brännässlorna om de också innehåller myrsyra?

Allt har en mening! Allt sker till det bästa även om man måste gå genom skärselden mellan varven...
Det blir onekligen intressant att få se resultatet av den ofrivilliga behandlingen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar