torsdag 2 december 2010

Botavdrag istället för Kvacksalverilag?

Jag hade för någon vecka sedan besök av en reporter från Radio Vega. Inte visste jag riktigt vad programmet skulle gå ut på förrän jag slog på radion för att lyssna på mig själv... 
 Frågeställningen som de den dagen la fram i programmet Radiohuset var om alternativa vårdformer behövs? och om de borde få större laglig kraft?

Visst borde de få större laglig kraft, det är åtminstone vad jag tycker! Personligen har jag arbetat 23 år inom sjukvården innan jag gick över till att vårda med sk. alternativa vårdformer. Och idag kan jag stolt säga att jag lever upp till den sjukvårds-ed jag svor för snart 30 år sedan! Nu arbetar jag verkligen för att ge patienten optimal hälsa, vilket inte alltid var möjligt inom sjukvården.
Den alternativa sjukvården kritiseras många gånger av de okunniga, som inte vet vad de talar om. Många gånger kan det säkert också vara befogad kritik. Säkert finns det också de terapeuter som inte är helt seriösa, utan de försöker sko sig på en sjuk och försvagad människa? Men ack, vem kan med handen på hjärtat ärligt påstå att de fula fiskarna inte finns inom sjukvården också??

Nåja tillbaka till det jag försöker säga; Nu lagstadgas det ju i Finland också, så vi kommer ju att få den sedan länge fruktade/efterlängtade kvacksalverilagen. Tyvärr...

Jag kan inte säga annat än tyvärr. Radiohuset framställde den kommande lagen som något  positivt, men hur positivt blir det egentligen?
Som alternativvårdare ska man framledes kunna behandla tex cancerpatienter, diabetiker, psykiskt sjuka etz i samarbete med läkare/sjukvårdspersonal. En alternativvårdare ska inte ensam kunna behandla dessa kroniska sjukdomar. Trots att vi vet att det som våra läkare är sämst på att behandla är just de kroniska sjukdomarna...

Hur många läkare rekommenderar sina patienter att besöka alternativa vårdformer?? Och hur blir det egentligen med patientens rätt att själv bestämma hur och av vem han vill bli behandlad?? Jag tror att detta kommer att leda till att patienten fråntas bestämmanderätten över sin egen hälsa, och detta pga en lagstiftning som har begärts fram från... ja, varifrån??


 Jag skulle ju önska att makthavarna genomförde ett sk botavdrag istället. Då skulle patienten ges större möjlighet till att utnyttja de behandlingsformer som just han får hjälp av. Botavdraget skulle genomföras på samma sätt som vårt nuvarande hushållsavdrag. dvs som avdragsgillt i beskattningen. Idag blomstrar städföretagen, och ger massvis med pengar till de kommunala skattekistorna. Arbetslösheten minskar också pga hushållsavdraget. Tänk då att det samma skulle gälla hälsonära tjänster, som tex massage och zonterapi. Då skulle ännu mera arbetsplatser bildas, som skulle leda till ännu mera skatteklirr i de kommunala kassorna osv.  Nu tvingas ju många sk alternativare arbeta dubbelt, eller helt lägga ner sin dröm.

Varför kan man idag dra av i beskattningen för att städa sitt hus? Men att städa sin kropp och därmed hålla sig frisk och arbetsför, nej det är inte möjligt!


Är det någon annan än jag som tycker att detta är något ologiskt???


.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar