måndag 30 juni 2014

Välgörande saft på älggräsÄlggräset har börjat  blomma!
Blommorna (och även bladen till viss del) innehåller salicin som i kroppen omvandlas till salicylsyra och har antiinflammatoriska, smärtstillande och febernedsättande egenskaper. (Den besläktade substansen acetylsalisylsyra ingår i flera smärtstillande läkemedel.)
Både blommor och blad är rika på C-vitamin. Älggräs är också en av de få örter som minskar på magsyran och te på älggräsblomman är därför bra att använda mot syra överskott.

 Du kan enkelt göra en sockerfri saft på blommorna för att ha i lager för kommande behov, och använda vid förkylning, influensa, huvudvärk och varför inte reumatism?

1,5 l kokande vatten
40 Älggräskronor
20 Steviadroppar  (fler om du vill ha sötare)
2 st tvättade och skivade citroner med skalet kvar
Koka upp vatten och häll över kronorna och citronerna, droppa i stevian, låt svalna och ställ sedan kallt med lock i 2 dygn. Sila av älggräskronorna. Klart!

Vill man ha kraftigare antiinflammatorisk saft kan man tillsätta några skivor ingefärarot tillsammans med kronorna och citronerna.

Istället för saft kan man göra den som sirap, använd då;

40 älggräskronor (och eventuell ingefära)och varva med 2-3 dl honung i en glasburk med tättslutande lock. Låt detta stå och dra i ett soligt fönster 3-4 veckor, och skaka burken varje dag. Sila och förvara i mörka flaskor. Sirapen är antiiflammatorisk och slemlösande, och passar också bra att använda vid akuta strupkatarrer. Sirapen får längre hållbarhet om man tillsätter lite 40% sprit.

Älggräsblommorna påminner i smaken om fläderblommor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar