onsdag 16 november 2011

Kroppens naturliga utrensning

Våra kroppar strävar till att hålla sig friska, men allt för många misstolkar kroppens sätt att göra sig av med främmande sjukdomsalstrare som tex. virus och bakterier.
Vad gör man om ett sår börjar infekteras? Vad gör man om förkylningen slår till? eller febern stiger? Hur många är det inte som rusar åstad till medicinskåpet eller doktorn för att stoppa den utrensning som kroppen påbörjat?

Vad är det som händer i kroppen om vi utsätts för något kroppen upplever som främmande? Jo den försöker göra sig av med det, främst genom att öka utsöndringen. Det bästa exemplet är väl den vanliga förkylningen.
Vi andas in förkylningsviruset som fäster på slemhinnorna. Genast reagerar vårt immunförsvar, och vi börjar hosta och nysa för att få bort det, ytterligare ökar slembildningen för att viruset inte ska slippa in i kroppen genom slemhinnorna. Lyckas inte detta så sätts det grövre artilleriet in och koppen höjer temperaturen, eftersom de flesta virus och bakterier inte tål värme.
På motsvarande sätt försöker vår kropp göra sig av med främmande ämnen som vi får i oss via munnen ner i magen. Vi börjar kräkas och får diarre', ofta märker vi också att diarre'mängden inte överensstämmer med den mängd vi fått i oss, utan tarmen börjar själv bilda vätska för att så snabbt som möjligt bli fri från det skadliga ämnet.
Får vi ett sår som infekteras, eller kanske en sticka i fingret, så börjar det hetta och pulsera i såret, det kanske rodnar och man märker en värmeökning. Vårt försvar arbetar för fullt, med att få bort bakterierna eller stickan. Tar man ett prov från varet så består det mest av leukocyter... Följaktligen borde man då  hjälpa till med att "dra" ut det skadliga.
 
Uppbyggnaden av våra kroppars immunförsvar och vår självläkningförmåga är enastående, och den tänker jag inte närmare gå in på, men våra kroppar är byggda för att kunna läka sig själva!

 I dagens läge är det ju inte helt självklart att självläkningen fungerar som den ska, eller? Man talar allt mer om autoimmuna sjukdomar. Sjukdomar som beror på att något går fel i kroppens immunförsvar, och ingen kan egentligen säga varför det gör det. Till de autoimmuna sjukdomarna räknas olika reumasjukdomar, MS,  och morbus chron som några exempel.
Det sägs att kroppens immunförsvar börjar angripa sig själv, och förvisso är det så, men varför?

Vi lever i en förgiftad värld! Maten vi får i oss är inte längre ren föda. Luften vi andas innehåller en massa kemikalier och gifter. Dricksvattnet är fullt med kemikalier och i värsta fall hormoner och läkemedel. Från första dagen vi föddes, började vårt immunförsvar påverkas. Vi fick den första calmette vaccinationen. Rakt igenom vårt största och bästa försvar, nämligen huden, stacks ett främmande ämne. De första åren gjordes samma sak om och om igen! Undra på att vårt immunförsvar blir förvirrat, för att slutligen börja angripa den kropp som nu börjar kännas allt mer främmande.

 Vad kan man då göra för att hjälpa kroppen i rätt riktning?

Först bör man kanske börja med att avgifta kroppen, för att minimera den oreda som finns där.

Drick mycket rent vatten - Kroppen behöver 0,3 dl vatten /kg kroppsvikt/dag. Får den inte friskt vatten dagligen så måste den spara på det vatten som finns! Vi består till  65% av vatten, och i detta vatten sker näringstillförseln till cellerna och med hjälp av vattnet transporteras också förbränningsprodukterna bort via blod och lymfa. Dvs detta sker i det vatten kroppen får dagligen eller har sparat i 30 år... Tänk dig att du diskar i samma vatten i 20-30 års tid... hur skulle det se ut?!

Rensa tarm, lever och njurar - våra stora utrensningsorgan! Varför inte med något så enkelt som maskros-te?

Också lungorna och huden står för en stor del av utrensningen, och genom att öka motionen ökar också svettningen. Vi har inte heller någon inbyggd lymfapump, (på samma sätt som blodet har hjärtat) utan ända sättet att få fart på lymfan är motion och rörelse.

Stärk också immunförsvaret med tex antioxidanter, echinacea, vitlök etz. Ifall  kroppen värker så är den troligen inflammerad, och då bör man övergå till en mer inflammationsdämpande föda, vilket innebär mera grönsaker, frukt och bär. Ingefära, gurkmeja, granatäpple, broccoli och spenat  rekommenderas varmt!

 Ja man kan göra mycket med enkla medel!

Nästa gång förkylningen slår till, försöker åtminstone jag höja immunförsvaret och hjälpa utrensningen!

Personligen använder jag mig av echinacea, havtornsaft och 50mg zink. På detta blir det ett rejält bastubad för att höja värmen, med virus och bakteriedödande teatree och beckolja på bastukaminen som inhalation. Sen är det bara att krypa till kojs och låta kroppen sköta resten!

1 kommentar: