onsdag 1 maj 2013

Mirakelsalva uträttar mirakel

Denna historia är inte min, men jag har fått lov att berätta den för att informera andra i samma situation. Tyvärr medför den också en del obehagliga bilder för den som är känslig.


 Fotens hälsår började i Maj 2012 med att hälen hade svullnat, och att det av någon anledning kommit ett lite sår i huden,

Här följer berättarens text:
Hemsjukvården satte på Polymem flera centimeter över det lilla sår som skulle ligga på i 3 dagar innan det skulle bytas....jag var med vid byte och såret hade blivit lika stort som Polymem var satt på såret. Jag har testas polymem i min hand själv ett halvt år senare, det brände fruktansvärt så jag var tvungen att ta bort det efter 2,5 timmar och då var huden redan hel vit så skulle jag ha haft på det i 3 dygn så skulle min hud varit sönder frätad.
Jag hade tyvärr inte varit klok nog att ta foto av såret från början Så det lilla sår blev till ett stor sår.


Såret såg inte så dåligt ut i November så jag trodde jag skulle få det bra till jul men så var det och
svullna upp bakpå hälen så det var väl då akillesenan brustit och därifrån började det ruttna upp bak
på benet. Den 25.12.2012 var jag till akuten ( fick antibiotika av läkarn där)
Akillessenan hade brustit sa vår egen doktor när
vi äntligen slapp till honom den 08.01.2013 Han reviderade sammanlagt 4 gånger. Andra gången den 30.01.2013 när doktorn skar bort ruttet kött upp bak på benen så sa han att om de skulle ta in honom på bädden i 2 dygn och ge kalium bad och se om de får stopp på rötan. Han låg där i 12 dygn jag bad dem att ha på idealbindan när han är uppe så att inte foten svullnar .....5 dagar av 12 hade de foten lindad när han satt i rullstolen när jag kom dit....så foten blev svullen under tiden han var där så såret på hälen blev värre under tiden han låg inne.
12.2 2013 Hörde jag talas om denna klients bensår,  och det förestående besöket till kirurg, och med den erfarenhet jag har från sjukvården antog jag att de skulle rekommendera amputation. Jag skickade en burk mirakelsalva till dottern som skött såret den senaste tiden, med budskapet att de har absolut inget att förlora på att prova salvan! Jag rekommenderade en blandning av 1 del Mirakelsalva och 1 del honung, antingen direkt på såret eller ovanpå en tunn kompress.


Dotterns berättelse fortsätter ;
  Jag började med Mirakelsalvan den 13.02.2013 som jag satte på på sterila kompresser direkt på
såret, jag märkte genast efter några dagar att den verkar fungera bra på pappas sår förstås också att allt annat fungerar bra med (lindning och tryck ) osv...


                                        Läkningens processer syns tydligt här
21/2 2013 -Besök i Vasa Kärlkirurg prata om amputation. Jag sa finns det inga andra alternativ så vi
fick en ny tid till en hudläkare kirurg, han sa att det kanske kan gå att transplantera ny hud.
Två och en halv månad har de nu använt mirakelsalvan och läkeprocessen år i full gång! Dottern började först försiktigt med att använda salvan mitt i såret medan hon fortsatte den traditionella sårbehandlingen på de värst nekrotiska områdena. Efter att tydligt ha sett ett positivt resultat gick hon sen över till mirakelsalva på hela såret. Läkarna talar inte längre om amputation, utan överväger hudtransplantation. Men eftersom också sjukvårdens kvarnar mal ganska långsamt så kan man anta att såret är läkt innan det blir dags för transplantation...

Nu var utgångsläget ganska långt gånget innan mirakelsalvan togs i bruk, och jag anser personligen att det är helt onödigt att skapa så stora sår innan man börjar använda den... Varför inte ta mirakelsalva direkt??! Och därmed kunna undvika sår som detta? Bilderna jag har använt är bara en bråkdel av de bilder som dokumenterar detta sårs utveckling. Och jag ser med spänning fram mot fortsättningen av historien.

Fortsättning 1
Slutet :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar