torsdag 16 januari 2014

Kattklo- en växt med klös


  Kattklo växer vilt i syd och centralamerica, speciellt i amazonas regnskogar och har fått sitt namn från sina kattklo-liknande utväxter. Den går även under namnet Vilcacora och Una De Gato.
Historiskt har växten, som är en lianväxt, använts i århundranden av sydamerikas indianstammar för att förebygga och bota sjukdom, och användningen kan dateras enda tillbaka till Inca-civilisationen. På senare tid har kattklo enligt folkmedicin börjat användas för behandling av virusinfektioner (som herpes och HIV), alzheimer,cancer och arthrit. Endel folkslag använder den som immunstimulant, också för att befrämja njurarnas hälsa och för att förhindra och avbryta graviditet. (Därför rekommenderas den ej heller till gravida).

Det är den inre barken som används för att göra te, extrakt och kapslar.
Infusioner kan också användas på huden.


National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM)
 ( Källa )
 http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-395-CATCLAW

 Kattklo används idag alternativmedicinskt på grund av sina dokumenterade immunstimulerande och antimutagena effekter som ett stöd vid cancersjukdomar, och för att reducera biverkningar av kemoterapi och skydda friska celler.
 Desutom används kattklon;

- för att rensa tarmarna och som antiinflammatoriskt mot chrons sjukdom, ulcerös colit, tarmvred, IBS och andra magproblem för att stärka magen/tarmen.
-som antiinflammatorisk mot alla typer av arthrit, muskelsmärtor och skador.
-som allmänt stärkande medicin till att stärka och balancera alla kroppens funktioner.
-som förebyggande och för att läka magsår och som skydd mot tarmarna.
-att behandla HIV, bältros och andra virussjukdomar.
-för att behandla nervsmärtor, kroniska inflammationer och reumatiska sjukdomar.

Utöver detta, (om inte detta skulle vara nog?) har den en smärtstillande effekt. Den har en lätt blodtunnande effekt och den hjälper mot dysenteri och rensar ut toxiner. Den är också urindrivande och skyddar njurarna. Pga. den antiinflammatoriska effekten har den också en positiv påverkan på höga kolesterolvärden.

Men kanske viktigast av allt!? Ett område där skolmedicinen har mycket liten hjälp att ge...Kattklo har också visat sig vara väldigt effektiv mot borrelia!
http://www.healthynewage.com/intraindex.html
/http://botaborrelia.wordpress.com/lena-dicksons-eminenta-avhandling-om-borrelialyme-disease/

Därför tycker jag att den mycket bra kan kallas en ört med riktigt mycket klös!?
Vetenskapligt namn: Uncaria tomentosa
http://flkimport.com/punadegato-S.html
Biologisk och klinisk forskning
Klaus Keplinger, journalist och självlärd etnolog från Innsbruck, Österrike organiserade det första och avgörande arbetet med Kattklo. Keplingers arbete under tidiga 1970 och 80-talet ledde till att åtskilliga extrakt av Kattklo såldes i Österrike och Tyskland såväl som Naturläkemedel som registreringen av fyra patent som skildrar framställnings proceduren av det immun stimulerande oxindole alkaloider. Dessa ovanliga oxindole alkaloider orsakade ett världsomfattande intresse för de medicinska egenskaperna hos detta värdefulla vin från regnskogen. Andra oberoende forskare i Spanien, Frankrike, Japan, Tyskland och Peru följde i Keplingers spår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar