måndag 21 september 2015

Kungen och drottningen bland våra bär

Hallon, blåbär, tranbär och lingon... inget ont i dessa, och de senaste årens forskning har verkligen lyft fram tranbär, hallon och blåbär och de hälsosamma effekterna av dessa. 


Lingonet har det däremot inte talats så mycket om - ännu, men det kommer nog också inom kort? 
Lingonsylten har ju alltid funnits på våra middagsbord som en självklarhet, som tyvärr håller den på att försvinna, samtidigt som matsmältningsbesvären är något som ökar lavinartat. Undrar om någon noterar ett eventuellt samband?
Lingonen är rika på enzymer samtidigt som deras kärva, bittra smak ökar saltsyran i magsäcken. Och för lite saltsyra är ju den största orsaken till matsmältningsbesvär och detta samtidigt som läkarna skriver ut allt mera syraneutraliserande mediciner mot samma besvär? Så ät mera lingon gott folk!

Sen har vi kungen och drottningen bland våra superbär, som nu finns tillgängliga i naturen skafferi!

Kungen skulle jag kalla detta bär, Aronia. Och med glädje har jag nu kunnat plocka mina första alldeles egna aroniabär och jag hoppas förstås på större skörd nu vartefter åren går. 

Aroniabären innehåller flera vitaminer ur B-gruppen, vitamin C, E och Karoten, alltså förstadiet till vitamin A, samt även järn, kalcium, magnesium, zink, fosfor, kalium och jod. Bären är oerhört rika på antioxidanter, speciellt antocyanider, som ger dess mörka färg och också cathechiner som är viktiga för vårt hjärta.

Aroniabäret är generellt sett känt för att skydda mot urinvägsbesvär, och sägs vara mer än 6 gånger starkare i antioxidativ effekt än tranbär. Antocyaniderna (som också finns rikligt i blåbären) är viktiga för våra ögon och för att upprätthålla en god syn. Antioxidanterna i aroniabären är dessutom  kända för att kunna förebygga cancer och hjärt och kärlsjukdomar. www.webmd.com /Chokeberries
Här hittas också bra info om Aronia
En buske ska kunna leverera  3-14 kg bär. Hur många har inte aroniabuskar ja kanske tom häckar på sina tomter? Och trastarna älskar ju att kalasa på aroniabären på hösten! Nu förstår ni kanske varför? De vet att dessa kungliga bär håller dem friska hela vintern!

Drottningtiteln vill jag då ge till detta bär, Havtornsbäret. Ännu ett superbär som många bojkottar pga av den sura, kärva smaken. 
Havtornet är rik på flavonider och det är dessa som ger bäret den gul/orange färgen. Flavoniderna är viktiga för vårt minne och också de för hjärthälsan. Dessutom är havtorn väldigt rik på C-vitamin och karoten! Ett enda litet havtornsbär ska innehålla lika mycket c-vitamin som en apelsin! Själv har jag börjat plocka havtornen hela och frysa in dem som sådana eftersom c-vitamin är ett syrekänsligt vitamin som förstörs när
det kommer i kontakt med luft. Så för att behålla c-vitaminet- ingen pressning! Och dessutom tillgodogör man sig alla de nyttiga fettsyrorna om man tuggar sönder kärnorna i bäret ordentligt. Info om övrigt innehåll står så bra om på denna sida, så därför ingen vits för mig att skriva om det hela.
Havtornsbären är speciellt bra för kvinnor i medelåldern eftersom de innehåller mycket omega-7 som är viktigt för slemhinnorna, mer om detta kan du läsa i denna
intressanta artikel om forskning på havtornsbärens hälsoeffekter. Havtornsbäret är nära besläktat med det kinesiska gojibäret som nu har blivit så popp hos oss, men varför importera från kina det som finns i vår närmiljö helt gratis? Nå fåglarna älskar också havtornsbären och tömmer snabbt buskarna direkt de fäller löven på hösten, så inget går ju till spillo.
www.webmd.com/buckthorn 

Men om man av någon anledning nu inte kan, orkar, eller av annan orsak inte vill plocka
bär i närmiljön så kan man ju faktiskt tillföra samma antioxsidanter från denna flaska, förutsatt förstås att man vill försöka hålla sig frisk och förebygga sjukdomar :)
Och den kan man beställa här för att beställa så behövs denna sponsornummer 1593688.

Jag önska er alla en frisk bärrik höst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar