onsdag 30 juli 2014

Hängmatte-perspektiv



 Jo här hamnade jag, och orkade inte så mycket annat denna sexdagars-semesters sista dag. Dagarna bara försvann, och vädret har ju varit helt makalöst semesterväder även om det varit för varmt för min vinterhungrande själ.
Efter en liten motionsrunda i vedlidret på morgonen, med efterföljande simtur och ett par timmars solande med en tidning på bryggan (där vinden svalkat skönt idag), intog jag hängmattan som låg i mestadels skugga.


Jag förundrades ännu en gång över avsaknade av mygg denna sommar! Endast en broms höll mig sällskap en liten stund, bara en kort stund, och sen blev också den tyst!
Förövrigt hade jag bara sällskap av vindens sus i trädkronorna, och någon skränande mås på avstånd. Stillhet när den är som bäst.
Jag låg i min matta och gungade sakta, emellanåt. Rofyllt, avkopplande och helt underbart härligt och inte ett moln så långt ögat kunde se. Undrar vart Tor stack i väg med sin hammare? Oss har han nu inte besökt. Och vi skulle nog gärna ta emot lite regn nu!


Alarnas löv torkar bort  och det rasslar i de torra nedfallna löven som ligger på den gula nu föredetta gräsmattan, ingen vits att klippa gräs nu, och följaktligen ligger löven också kvar.
Rasslet orsakas av en katt på jakt, och denna gång är det en liten ödla som gått ett tragiskt öde till mötes.


Jag ser att nässlorna  är fulla med frön, och jag tänker att jag borde ta tillvara fröna, eftersom de innehåller ett naturligt fytohormon, men orkar inte resa mig ur hängmattan.


Ligger kvar och tänker på de lediga dagarna som rann iväg, bara smälte bort i hettan, och i morgon är en ny dag, arbetsdag, lite gruvansvärt med tanke på den fortgående hettan.
Vi får väl se... kanske man överlever? Men jag har åtminstone fått uppleva några härliga semesterdagar med långa turer i kajaken, sol, sommar och bad i närmare 30 gradigt vatten och tyvärr lika varmt i luften. Båtturer till havs och lite fiske. Besökt Colorado genom ett fantastiskt teatergäng på vridläktaren i Närpes, promenader med hunden och så förstås lite yoga. Ligger kvar ännu en stund och kikar upp längs trädstammen. Inga småfåglar i träden, inget fågelkvitter heller för den delen. Har de flyttat redan? eller svultit och torkat ihjäl?


Nå endel av de vita fåglarna finns åtminstone kvar,även om många redan börjat ge sig iväg mot sydligare breddgrader.


 Masar mig till slut ur den sköna hängmattan, bär ner kajaken (som av någon märklig anledning befinner sig på bilkärran) till stranden. Nordanvinden håller på att mojna så det blir en skön match med paddlorna, men fortfarande steker solen obarmhärtigt.

Avslutar denna semester med lite huvudstående och ser  redan fram mot den egentliga semestern i september!


fredag 25 juli 2014

Sol och badsemester i Norrnäs-Nämpnäs skärgård

Nej, vem klagar väl på värmen?

Idag har jag haft sällskap av bästaste systerdottern, och 11 tiden på f.m gav vi oss iväg med deras tvåmanskajak, ut på böljan den blå. Med helt lagom temperatur, 26-27 grader bara! Trots detta kom första badstoppet redan efter 1,6 km.



Och att det kan vara härligt! Vattentemperaturen ligger väl runt en 25 grader och det med öppet hav rakt ut. Så inte klagar jag , jag är ju ledig, ledig ,ledig och jag får göra vad jag vill!


Nu känns det bra, även om jag muttrat en vecka om det finländska klimatet, och att det inte är något för mig... egentligen borde det vara dags för min del att flytta till Jordanien eller Egypten... Där har de ju åtminstone snö víntertid :)

Solen har stekt obönhörligt hela dagen, men vi har outröttligt paddlat på...Gjort något strandhugg, för att försöka få en kopp kaffe, men ingen vi besökt har varit hemma.

Ett tag villade vi nästan bort oss och kom in en återvändsgränd, så det var bara att vända och paddla ut igen, för där tog vi oss inte igenom.


Mitt sällskap har gjort många dopp under dagen, smidigt har hon sänkt sig ned ur kajaken för att lika smidigt ta sig upp tillbaka efter den svalkande simturen.


Personligen har jag valt att simma endast "från strand"eftersom jag inte känner mig fullt lika smidig som lilla sjöjungfrun :)


Färden har tagit oss från Ledörsundet, runt Enskärsskatan. In i Enskärsfjärden, rundat Hagören till paviljongviken och genom kanalen...



Där var det smäktandes varmt och endast ett stilla sus i säven störde tystnaden då vi gled in i kanalen. Men snart fylldes luften av trollsländornas rasslande vingslag för att utökas med  hättornas och bromsarnas surr. De hade tydligen också väntat på att vi skulle komma? för de gick genast till attack!


Slutligen kom vi ut i hästskärsfjärden, och där svalkade havsbrisen skönt. Men nu fick vi suga i ordentligt med paddlorna, motvind?


Lunchen inmundigades i vattnet på en klipphäll  full med fågelskit, och lika bra gick det, dessutom var vattnet om möjligt ännu varmare där? säkert 27-28 grader.


Sista etappen började kännas lite motig med all mjölksyra i armarna, men vi tog oss runt länsmansgrynnan genom skränmåshålet för att slutligen ta oss in tillbaka i det kära ledörsundet. Och medan mitt sällskap  tog dagens sista paddeltag så var det jag som smidigt gled ur kajaken och simmade sista biten iland... Hemma!

En helt makalös, underbar dag, för vi befinner ju oss trots allt i Finland där folk tror isbjörnar vandrar längs gatorna? Tack vännen min för sällskapet!

Så här ska en semesterdag avnjutas!
Sol och bad på saltdoftande, glittrande hav och dessutom har vi brännt 1260 kcal på vår paddlingstur på 13,59 km :) men kanske måste vi dela det på två?


 (Ikväll blir det till att hoppa över kvällspaddlingsturen, tror jag...)

måndag 21 juli 2014

Kvällstur med Necky

 Härlig kväll för en paddlingstur, solen skiner och havet ligger nästan spegelblankt - kontrast till dagens buller och häftiga regnskurar.

 I kväll blev det en tur allena, ensam med endast mina tankar, och vännen som lite avvaktande håller koll med ena ögat, men jag slipper nära... kajaken stöter mot berghällen men hen står envist kvar med ena benet vilande under vingen

 En kväll helt ensam på havet, kan det vara möjligt? En sådan ljuvlig kväll! De enda ljud som hörs är några barn som skrattande badar vid stranden, och förstås måsar, trutar och tärnor...


 En ensam herreman håller vakt ifall jag skulle komma på tanken att lägga ut nät?


Jag paddlar sakta vidare utan brådska, stannar ibland och knäpper någon bild.
Efter ett tag möter jag en simmande lady i vattnet och vi utbyter några artighetsfraser, en smått ovanlig situation, men det är ju sommar!


Kommer sen fram till skränmåshålet, och hör ett samtal på grytskärslandet, undrar vem det kan vara och ringer en vän... men vännen är hemma, inte på grytskär. Vi samtalar en stund, medan jag i mitt högra öra hör en bekant röst, en ibland skönsjungande röst, vår egen utvandrade kändis som badar med sin dotter. Jag undrar om jag vågar plocka fram kameran? Jag är ju ingen paparazzi, men diset som sprider sig i viken vill jag fånga.


 Jag vänder min Necky, och börjar paddla hemåt, sundet ligger fridfullt stilla, jag möter endast ett par i en kanot. Vi slänger några ord innan vi far åt varsitt håll. 
Tänk att möta folk på vattnet, hälsa, samtala en stund och sen dra vidare... inget motorbuller eller störande ljud. 
Två timmar, gled vi fram min Necky och jag och inte en endaste högljudd motorbåt, helt otroligt. 
Nu paddlar jag  med kraftigare tag, kvällen börja så sakteligen svalna.

 

Men ack vilken underbart vacker sommarkväll vi fått uppleva Me and my Necky :)

lördag 19 juli 2014

Så kan det gå när bägaren rinner över ! Varning...

...detta kan komma att bli ett långt inlägg....
Jag har inte haft en aning om att min uppgift skulle bli att debattera för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, men rätta mig om jag har fel? Visst är det väl så att vi har yttrandefrihet enligt grundlagen? Där borde också framkomma om religionsfrihet? och att det tillhör varje människas rätt att ha den tro hen vill?
Men hur är det med Medicinfriheten? kan man på något sätt klämma in den under religionsfriheten och att varje människa har rätt att tro på det hen vill???
Eller står det någonstans i grundlagen att man inte har rätt till medicinsk frihet?

Orsaken till att jag frågar är att jag nu känner mig lite på krigsstigen efter den senaste veckans påhopp med skällsord som kvacksalvare, foliehatt, penninghungrande galning, lurendrejare osv. Ja listan kan i princip göras hur lång som helst... orsaken till detta är att jag delar med mig av alternativ-information på en facebook-sida. Något man tydligen inte får göra på en offentlig sida, utan om man gör så ska man nedvärderas och löjliggöras? Däremot verkar det vara helt ok att sprida allehanda giftigheter och sina egna åsikter, enbart, på annans sida... eftersom det är en offentlig sida? Stick och brinn! Dessa kan också du framför på din egen sida! om du törs?

Allt detta hade jag kanske kunnat godta om vederbörande också hade vågat stå för sina egna åsikter, offentligt på egen blog tex, istället för att sprida sin galla över andra som offentligt valt att framföra sin ståndpunkt. (Tydligen är han rädd för påhopp av allehanda slag? jo, jo av sig själv känner man andra!)
Jag antar att jag inte heller är ensam om dessa påhopp, med en massa inlägg om antaganden, personliga åsikter, blogginlägg av andra, undersökande journalister som presis som skeptikerklubben inte har en blekblå aning om hur en kropp är uppbyggd och fungerar, KO anmälningar som stämmer företag för att de påstår att en terapi fungerar, men ingenstans framkommer att terapin inte skulle fungera. Stämningen gäller ju påståendet.
Allt i syfte att svartmåla alternativa terapeuter eller närmare bestämt en regelrätt häxjakt precis som den var förr i världen!
Nå är man nu "häxa" så är man... :) och jakten är fri! Men om jag en dag hittas med en kula i nacken....
Nåja skeptikerklubben verkar ha flyttat in för gott, bara att acceptera.

 Information som sådan är inte heller av ondo, och var och en borde ha rätt att få information, om vad som finns tillgängligt, och vilken hjälp som finns att pröva. Det borde också vara varje människas rätt att ta till sig information av olika slag och själv ta ställning, utvärdera och komma fram till vilket som passar hen?
Risker och biverkningar är något varje terapeut själv framför till sina klienter, och det är kanske inte det man först och främst vill informera allmänheten om? Det man vill informera om är troligtvis en metod, ett preparat eller dylikt som kan hjälpa eftersom det hjälpt många andra...
Och ännu har jag inte heller sätt någon tv reklam på Panodil/Panadol som berättar om leverskador och kognitiva störningar, eller magbesvär av voltaren? nej i reklamen framhålls bara det som är bar!

Det som gör mig mest förbannad (ursäkta svordomen) är att dessa påhopp, och personliga kränkningar egentligen dumförklarar de klienter som blivit hjälpta av dessa terapier som enligt skeptikerklubben är helt verkningslösa!!??

Den hjälp jag rekommenderar har forskats fram under årtusenden, om man utgår från akupunkturen, zonterapin och kinesiska medicinen överlag. Det mesta har lärts ned från generation till generation. Och kan man annat säga än att där finns forskning?! Klinisk forskning i flera tusen års tid! Nu har skeptikerklubben bestämt att klinisk forskning inte är godtagbar ur vetenskaplig mening även om mycket av den skolmedicinska forskningen också den grundar sig på kliniska undersökningar (märklig tankegång).

Homeopatin är också den humbugstämplad, eftersom den saknar vetenskaplig grund!
Skrattretande eftersom Hahneman, grundaren av homeopatin, utförde otaliga experiment med sin egen kropp som försöksdjur. Där användes inga råttor. Utifrån den egna kroppens reaktioner på att tillföra gifter av allehanda slag, kom han fram till det som i dagens läge är homeopati. Lika botar lika, det ämne som i stora doser orsakar symtom av olika slag kan i små doser bota upp symtomen om de tillförs i små doser, spädningar. Detta forskade han fram på sin egen kropp och utförde grundlig dokumentation. Men där saknas vetenskaplig forskning?
 Homeopatin är också helt accepterad och godkänd av läkare utanför norden och används allmänt av läkare i Tyskland jämsides med näringstillskott och örter.
Bio-resonansen är också den godkänd, accepterad och används av läkare och veterinärer i Tyskland. Bio-resonans är ett samlingsnamn för olika maskiner som använder frekvensvågor för att harmonisera blockeringar i energiflödet. Den som satt sig in i hur en kropp fungerar vet ju att allt är uppbyggt av energi. Bryter man ner sin kropp till minsta beståndsdel, så kommer vi fram till den lilla kolatomen, och kolatomen består ju den i slutändan av positivt och negativt laddade joner, dvs ren energi. Då är det kanske lättare att förstå att energiblockeringar är helt möjliga? Bio-resonansen har också den använts och testats fram i 30 års tid (av Rayonex,  det är ju endast den jag känner till,) och här finns också en dokumenterad vetenskaplig forskningsrapport http://www.healthleadsuk.com/content/attachments/Test%20report%20Mini-Rayonex%2019.03.2014_englisch.pdf   
(detta påstår förstås skeptikerklubben är en köpt rapport, den har tydligen kännedom om hur det kan gå till?).

Till Tyskland söker sig också patienter från de nordiska länderna för att få hjälp... Ursäkta men nu är jag arg.. Hur i hellskotta har de nordiska länderna blivit såna uländer vad det gäller medicin att folk får lov att söka sig till Tyskland för att få hjälp????
Vart försvinner informationen??? Läkarstuderanden informeras av sina lärare (immunologer) om ett sviktande immunförsvars roll i bla canceruppkomsten! Men hur många är det någonsin som blivit uppmanad av sin doktor att stärka immunförsvaret om de går med ständiga förkylningar allergier eller dylikt? eller kanske immunologen glömt att berätta hur man går tillväga för att stärka ett försvagat immunförsvar? Ett nedsatt immunförsvar om något är ju tecken på att kosten inte är tillräcklig. Av någon anledning klarar kroppen tydligen inte av att tillgodagöra sig det som finns i kosten? Många gånger kan det vara problem med matsmältningen som ligger bakom. Då är det bra att det finns kosttillskott, vitaminer, antioxidanter mm på burk, enkelt för kroppen att ta till sig, utan att behöva smälta och spjälka.
Men enligt skeptikerklubben kan inte  kroppen ta upp kosttillskott...inte ens naturliga frukt och bärblandningar kan våra kroppar ta upp enligt skeptikerklubben!?
Hur är det då tänkt att vi ska få näring om vi inte ens kan ta upp naturliga preparat? Nej de ska tydligen ersättas med syntetiska mediciner eftersom... (citerar) "kroppen tar upp syntetiska läkemedel och substanser betydligt bättre för de är designade att de fakto göra det! Så är det med det...".

Visst kan medicin hjälpa, men huru mycket kan den inte också stjälpa?

1998 fick Robert F  Furchgott, Louis J Ignarro och Ferid Murad från USA Nobelpriset för sin sin forskning om kväveoxidet (NO) som en signalsubstans i det kardiovaskulära systemet.
 http://ltarkiv.lakartidningen.se/1998/temp/pda18549.pdf
Också det anser skepikerklubben  vara humbug, eftersom aminosyrorna L-arginin och L-citrulin inte enligt dess åsikt har någon som helst betydelse i kroppen, antar jag? eftersom de inte behövs...är helt onödiga... tala om att kacka i eget bo...EVIDENS!?

Vet ni ibland rinner bara bägaren över... men ack så skönt att ha förmågan att kunna tömma den :)

 Avslutningsvis bifogar jag några forskningsrapporter angående ett urval av "bär, frukter och örter" alla hämtade från PubMed en databank där man hittar mängder med forskningsrapporter, om man vill... se den som söker han finner det beror ibland bara lite på vad man vill finna. Rekommenderar verkligen alla att söka på denna sida ifall man undrar över något eller annars bara är intresserad av forskning. Enligt skeptikerklubben är det också helt ok att lägga upp forskning gjord på råttor, åtminstone om det gäller att motbevisa effekten av antioxidanter ;) Det anses vedertagligt inom medicinsk forskning och är då så att säga "evidensbaserad"!
Och forskning på råttor som påvisar positiva effekter av antioxidanter, örter och näringstillskott  det finns det massor av!

Ha ett skönt avslappnande veckoslut, det tänker åtminstone jag ha! Och dessutom ett rent samvete.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24949028 Granatäpple
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24962397 Granatäpple
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061840  Acai-bär
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569436 Acai-bär
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20546395 Mynta
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24998495 Andrografis
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20435132 Kattklo
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23822945 Bioresonans
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16582548 Bioresonans



söndag 13 juli 2014

Dagen idag, en härlig dag!

Även om jag känner mig smått förundrad...förstår inte riktigt vart det sunda förnuftet hos vissa personer försvinner? Vad är det för sorger och bedrövelser som döljer sig bakom det hat som en del väljer att försöka tvinga på andra helt okända individer? Vad är det som får en människa att döma andra människor utifrån vad de själva valt att se som den enda sanningen?
Strunt samma... hoppas de finner den lindring de söker :)

För övrigt är det första dagen axeln har varit smärtfri på en tid och jag tackar Lasse för de tips jag fick igår vid genomgången av Rayonex nya automatiska testsystem. Systembehandlingen gjorde susen!
 Ullas massage i torsdags hade säkert också den sin del i tillfrisknandet, men igårkväll redan efter första systembehandlingen kändes en skillnad och paddlingen gick som en dans. Och jag är mycket tacksam för att det finns hjälp att få när det behövs.

Dagens tur gav mersmak. Men den gav också en välbehövlig svalka i den tryckande hettan och det kom att bli ytterligare en tur idag, runt Ledören.

Första gången för min del, och pga av min axel var jag allt lite tacksam för att det blev en tandempaddling med syrran.
En helt underbar tur i den nästan 30 gradiga värmen, och det spelade inte så stor roll att vattnet droppade från paddlorna och fyllde sitsen. Jag var blöt som en dränkt katt vid hemkomsten men ack vilken härlig känsla i kroppen!

Helt passande i hettan så håller vi nu också på och renoverar bastun, vilket betyder att varmvattenberedaren fortfarande står på terassen, och kallvattnet i duschen ja det är kallt! och riktigt isandes kallt!
 Ny panel har vi spikat in i helgen och mattan är handlad, men tvärtemot vad jag trott så sitter tydligen inte mattläggarna och rullar tummarna i väntan på att jag ska höra av mig!?
Håll med om att det är lite taskigt :)... eftersom jag så sällan vet dagen före vad som kommer att hända dagen efter.
En tanke efterföljs vanligen av en handling, ibland tom innan tanken hunnit slå rot... så nu är det kanske bara att hoppas på ett ljummet sommarregn!?

måndag 7 juli 2014

Njut av sommarens soliga dagar!


Här är hon min "Red Necky" redo för en ny tur i det vackra sommarvädret, många paddlingsturer har det blivit i det vackra vädret, och flera lär det bli om värmen fortsätter. Eftersom jag ju inte är någon riktig värmeentusiast så är det skönt att kunna smita ut på det något svalare havet.

Kvar på bryggan lämnas Klasse som kom till oss som flyttfågel från Junkarsgrund i helgen. Han får stå kvar och vakta hamnen medan vi är borta.

 Enda stötestenen i min tillvaro är min tilltagande sjuka vänstra axel, (fast egentligen är ju det hela armen som smärtar från handled till nacke) men med paddeln i hand och endast vattnet som skvalpar under röven har man ju gott om tid att fundera över varför den smärtar?
Vänster står för det kvinnliga, och höger för det manliga. Vänster för bekymmer på morssidan och höger för bekymmer på farssidan.... nå det är ju något som jag kan utesluta i dagsläget eftersom de bekymmer som kan tänkas ha varit redan är analyserade, genomgångna och avslutade.
Återstår då tanken på överansträngning... Något som i mina öron klingar väldigt illa just nu och är inget jag ens vill tänka på i dagsläget! så jag väljer att tro att smärtan beror på den svaghet i vänstra sidan som jag märkt av sen paddlingen inleddes, en svaghet som gör att jag hela tiden får paddla mer med vänster arm för att manövrera kajaken rakt framåt.
Därmed står det klart för mig att det bara är att fortsätta paddla tills armarna blivit jämnstarka!
En tur med apostlahästarna och den fyrfotade vännen hinns också med innan det är dags att bege sig till mottagningen och påbörja dagens jobb. Det gäller att passa på att njuta av de lediga stunderna och inte ens jag klagar på varma härliga sommarmorgnar, och om man bara tar man sig upp med tuppen så hinner man faktiskt med en hel del...

Njut av sommarens soliga dagar!