måndag 30 juni 2014

Välgörande saft på älggräs



Älggräset har börjat  blomma!
Blommorna (och även bladen till viss del) innehåller salicin som i kroppen omvandlas till salicylsyra och har antiinflammatoriska, smärtstillande och febernedsättande egenskaper. (Den besläktade substansen acetylsalisylsyra ingår i flera smärtstillande läkemedel.)
Både blommor och blad är rika på C-vitamin. Älggräs är också en av de få örter som minskar på magsyran och te på älggräsblomman är därför bra att använda mot syra överskott.

 Du kan enkelt göra en sockerfri saft på blommorna för att ha i lager för kommande behov, och använda vid förkylning, influensa, huvudvärk och varför inte reumatism?

1,5 l kokande vatten
40 Älggräskronor
20 Steviadroppar  (fler om du vill ha sötare)
2 st tvättade och skivade citroner med skalet kvar
Koka upp vatten och häll över kronorna och citronerna, droppa i stevian, låt svalna och ställ sedan kallt med lock i 2 dygn. Sila av älggräskronorna. Klart!

Vill man ha kraftigare antiinflammatorisk saft kan man tillsätta några skivor ingefärarot tillsammans med kronorna och citronerna.

Istället för saft kan man göra den som sirap, använd då;

40 älggräskronor (och eventuell ingefära)och varva med 2-3 dl honung i en glasburk med tättslutande lock. Låt detta stå och dra i ett soligt fönster 3-4 veckor, och skaka burken varje dag. Sila och förvara i mörka flaskor. Sirapen är antiiflammatorisk och slemlösande, och passar också bra att använda vid akuta strupkatarrer. Sirapen får längre hållbarhet om man tillsätter lite 40% sprit.

Älggräsblommorna påminner i smaken om fläderblommor.

tisdag 24 juni 2014

Man kan överraska sig själv!

Igår var det en helt vanlig måndag, eller kanske inte helt. ;)
Vanligtvis brukar måndagskvällen innebära jobbkväll med sen hemkomst, men denna måndag var vikt för salvakok och tvåltillverkning och till min hjälp fanns min duktiga sommarhjälpreda.
Och nu har vi fyllt på lagret  med mirakelsalva och djuprengörande tvål.
De timmar vi knegade på med tillverkningen slapp vi minsann frysa. Värmen från den gamla vedspisen gjorde att man snabbt glömde den kyliga väderleken utomhus.

På eftermiddagen skiljdes våra vägar, och jag for hem till mitt för att njuta av en extra ledig kväll.
Vovven blev motionerad och katten (som tydligen fått sig en rejäl smäll någonstans?!) blev behandlad och kurerad för haematom, muskelskada och revbensfraktur med bio-resonans.
 Tåls att upprepas... En helt fantastisk maskin min rayonex ps 10 (denna med VET program)!

Maken kom senare hem efter en lång arbetsdag och kunde berätta om min systers köp av kajak.........och där sitter jag 2,5 timme senare och paddlar i min egen, alldeles nya röda, fina kajak!
Tala om att överraska sig själv. Ibland kan jag tom själv förundras över mina snabba beslut! :)

Nåja, tanken på en kajak har funnits där länge, men det var väl först nu det rätta tillfället kom att infinna sig.

Kvällens paddlingstur inleddes med årets första ofrivilliga dopp, men skam den som ger sig!

På med lite torra och varma kläder samt gubbens fiskarbyxor, för att inte kyla ned lilla rumpan i den nu nedblötta sittrumman, och sen bar det iväg...


.... i den lilla röda för att hämta "lekkamraterna" i deras orange "eldflamma".


Ikväll var det inte ens lugnt i vår annars så lugna hamnbassäng, men det kanske bara är till fördel att lära sig känna på hur den beter sig i vågor, innan man nu får för sig att sticka i väg på "långtur".
Lite ljummare kändes det i luften i kväll men ännu så länge kan jag bara fantisera om hur det känns att paddla på ett spegelblankt hav under solens värmande strålar... härliga tanke! (så vänta bara; här ska nog gäddhänget få sig en riktigt rejäl omgång i sommar!)

söndag 22 juni 2014

Min midsommar


 



Min midsommarhelg har bjudit på variation.

Sommar och sol, och  god middag i goda vänners lag på midsommaraftonen ute i strålande sol, dock i lä från den kalla nordanvinden.

Härligt ljus midsommarnatt, inte många kvar nu innan det igen börjar skymma. Temperaturen var ju inte direkt hög, endast + 6 grader.
'
 

En kall midsommardag, hindrar inte fisket utan bragderna ska ändå skötas om, ett stycke stor fisk blev dagens fångst.



Midsommardagens väder bjöd på stor variation, någon solstråle, lite regn, tidvis blandat med snö! Och den kalla vinden gjorde att man helst ville vistas inomhus och ledde slutligen till en skön kvällsbastu och eld i öppna spisen, och jordgubbs-rabarberkräm med vispgrädde blev grädden på moset mmm...




Kylan som hejdat naturens framfart gör att kaprifolen  fortfarande står i full blom och fyller luften med härlig väldoft.











Söndagen bjöd på rikliga mängder regnskurar, men mellan skurarna lyckades också sandgångarna på något sätt bli krattade...
Regnet är välkommet, men man kan då verkligen inte kalla det varmt sommarregn...









Inte varje år man tillbringar midsommaren i ullstrumporna framför brasan, men lika glad för det är jag och helgen har bjudit på en skön vila från arbetslivets vardag.
Och nu är det igen uppehåll i regnet vilket betyder att nu är det dags för den kära vovvens kvällslunk.

fredag 13 juni 2014

Vardagslyx

En helt vanlig fredag, men en ledig fredag! Som egenföretagare har man ju möjligheten att boka in en dag ledig, bara för att man känner för det. Må så vara att det är semestern som är uppdelad i många små semestrar, men en riktig lyx är det att få vara hela dagen ledig!
Ännu mera lyxigt är det att ha ben som bär mig och fungerar, och som kan ta mig på promenad med kameran och den fyrfotade vännen.

 
Jag har förmånen att ha ett välfungerande luktsinne och det låter mig njuta av försommarens ljuvliga blomdofter, jag andas in alla de dofter som kittlar min näsa. Mycket godare dofter än de syntetiska parfymdofter som benämns lyxiga... inga syntetiska dofter kan mäta sig med dessa ljuvliga, underbara dofter.


Många nyanser av grönt! Vilken lyx att ha ögon och en syn som kan särskilja alla dessa nyanser av grönt, jag kan inte ens räkna dem alla... och där finns dessutom flera nyanser av vitt, violett, gult, blått, rött... Ja hela naturen är ett färgspel och jag har förmånen att kunna njuta av detta färgspel!


Och musiken är ju för underbar, jag omges av kvitter i olika tonarter och stämmor, ackompanjerade av vinden sus och vågornas brus, och allt detta har jag förmåga att höra, vilken lyx!

Medan jag vandrar med min kamera vandrar tankarna i samma takt, det är ju detta som är livet! Jag har förmånen att få leva, att kunna röra mig, höra, se, känna och känna dofter, inget som är alla förunnat...och som Tack lovar jag att börja njuta mera av denna enkla härliga vardagslyx!

måndag 9 juni 2014

Lever-detox i vardagen

Ju mera man lär sig om levern desto mera förstår man hur viktig den är för att hålla kroppen frisk.
Matsmältningen, lymfsystemet, och huden är alla direkt kopplade till levern.
Levern arbetar ju med med att filtrera bort gifter, och hur mycket gifter är det väl inte som ska rensas bort dagligen? Därför är det viktigt att ge vår lever lite extra omsorg, gärna dagligen. Det är så viktigt att vi håller den i toppform.

 Frukten och grönsakerna i denna lever-detoxjuice hjälper alla till att hålla din lever frisk så att den orkar arbeta med alla de uppgifter den har. Så prova denna idag för en friskare och gladare lever. Och få dessutom frisk skimrande hud, för om vi ska vara helt ärliga så är det ju vad vi alla vill ha!?

Ingredienser:
  • 1 näve nässlor
  • 10 maskrosor (blad och stam)
  • 1 stjälke citrongräs
  • 1gurka
  • 1/2 ananas
  • 1- 2 cm ingefära
  • 1 citron
Gör så här:

Tvätta och ansa gönsakerna. Mixa allt eller kör genom saftpress. Vill du ta tillvara c-vitaminet i drinken bör den drickas genast, eftersom c-vitaminet snabbt blir förstört vid kontakt med luften. Förövrigt går det bra att spara den upp till 24 timmar i en lufttät burk för att minska på oxidationen.

Känns detta jobbigt? Då kan jag rekommendera Phytolife,
en välsmakande clorofylldryck gjord på korngräsblad, alfaalfagräs och pepparmynta. Någon tsk blandad i vatten och du har en uppfriskande dryck i sommarvärmen :)

söndag 1 juni 2014

Hantverkar veckoslut

Ack så skönt med en söndag mitt i veckan!


 Kristihimmelsfärdsdagen på torsdag resulterade i att också fredagen blev en ledig dag, och därmed har jag nu haft nästan en veckas semester :).
Sällan inträffar det väl numera att man har känslan av att plötsligt ligga ett steg före? Men nu känns det nästan så.

En mängd groblad har torkats för eventuellt senare behov i vinter. En burk är nästan färdig beredd med oljeutdrag och den stora 10 litersburken håller sakta men säkert på att fyllas... och så snart tillfälle bjuds blir det ett rejält salvakok för att ha
lagret fyllt fram till hösten. Trädgårdslandet är sått, jordgubbslandet står i blom, och också de små blåbärsbuskarna är fulla med blommor, likaså vinbärsbuskarna. I växthuset håller tomatplantorna på att rota sig efter utplanteringen, och de börjar sakta men säkert skjuta i höjden.

Och körsbärsträdet/busken är också den översållad med blommor.

Ja tom med min lilla fina kaktus, som min mamma sått från frö, har börjat blomma :)


På fredag tog jag en ledig dag och lät skaparkraften ta över, vilket resulterade i en "läderjacka", och lite stolt är jag allt över denna jacka som tillkommit helt utan mönster.


Lördagen var ju examensdag med kalas och mat i stora mängder! På kvällen avklarades också en 50-årsfest, som trevlig omväxling på en normalt ganska stillsam tillvaro.
Dagen idag har också den fortsatt i skapandets anda. Och jag har monterat ihop en liten gärdsgård för att lite skilja min trädgård från "vildmarken", även om trädgården också den känns lite vildvuxen just nu, men bara vi får hem lite lina till grästrimmaren ska väl också den saken kunna lösas.


Maken, som detta veckoslut fått ut lite fiskebragder i havet, är också han fylld med skaparkraft med tanke på alla de stora fiskar som han ska fånga!
Denna rens-bänk är snart färdigställ och ska då förflyttas ner till stranden.
Jag har skämtsamt uppmanat honom att utrusta den med lite discobelysning så kanske den kan tas för bardisk? :)

En liten nyfiken besökare funderar kanske på att eventuellt flytta in?










Och som avslutning på ett händelserikt veckoslut står nu 5 liter fläderblomssaft och gottar till sig. Fläderblomssaft är gott och läskande, dessutom är fläderblom en bra ört mot hosta, inget jag vill påstå mig lida av, men kanske kan den få tyst på min knackande sängkamrat? Men vi får väl lov att ge oss till tåls ett par dagar tills den är klar.
Denna saft är tyvärr gjord på torkade blommor. Jag har gjort några halvhjärtade försök med att så och driva upp fläderbärsbuskar, men ännu har det inte lyckats. det blir väl till att köpa en buske någon gång.