söndag 23 juni 2013

Selma & gänget på Märigrund

Midsommarhelgen avslutades med en skumpig utflykt till Märigrund. Trots det soliga vackra vädret har blåsten retat upp Sjöberg ganska ordentligt denna midsommar, och havet var fortfarande ganska lekfullt...Men vad är väl en midsommarhelg om man inte slipper ut en tur på havet?! Nå nu körde vi faktiskt båt på midsommarnatten också, en lugn stillsam tur med fullmåne och allt, härligt, härligt!

Dagens jungfrufärd i den nya båten gick som sagt till Märigrund, den sommarfagra ön i Norrnäs yttre skärgård och väl där togs vi välkomnande emot av årets sommargäster.














Selma och gänget hälsade så mycket till Matte&Husse att allt är väl med dem där ute, och mat det har de i överflöd!!


Storhuset står där som alltid lika välkomnande för alla som kommer förbi, och trots att besöken hunnit bli många under årens lopp så hör det till att skriva namnet i gästboken, många är det som redan besökt vårt härliga Märigrund denna sommar.



Uppe på berget har någon slängt ett enormt ankare -helt i trä, tillverkat av byns egen finsnickare Jan-Erik Granskog, Ankaret är försedd med en informationstavla över skärgården, med intressant läsning från förr.



Fortfarande står bodarna kvar och minner om det gamla fiskeläget, men numera är det sällan någon stuga har nattgäster. Annat var det förr... som barn var det en upplevelse att stå på stranden och se när fiskebåtarna tuffade i väg ut - på rad, för att sedan komma intuffande välfyllda och nedtyngda med fisk. Undrar om om det är något som kommer att upprepas? Knappast, men nu är ju ön bebodd igen, och vi lovade Selma och hennes vänner att vi snart ska komma på besök igen


onsdag 19 juni 2013

Sköna midsommar

En underbar tid! Tack för den lite svalare väderlek som infann sig till slut -det betyder att vi har blomster kvar...




Lupinerna reser sig som ståtliga spiror längs vägkanterna, en fröjd för ögat men de sägs också ha en luftrenande effekt.


Kaprifolen den underbart doftande, nu är den som ståligast, doften nästan förlamande...



De vilda blomstren står fortfarande kvar, smörblommor...


Röd och vitklöver...


Prästkragar...


Och den sirliga rösenskäran...

Enligt tradition binder jag en eller flera midsommarkransar, allt enligt behov och efterfrågan och i år lär det inte bli några problem med att hitta blommor till kransen. Det ska bli ett rent nöje att gå på upptäcksfärd i blomsterprakten på midsommarafton.
 Midsommarafton blir också början på ett härligt långt och ledigt veckoslut, helt befriat från plikter, sköönt

lördag 15 juni 2013

Utrensning och titt i taket

Hela eftermiddagen har jag legat till sängs, och nu värker både huvud och rygg...Om nu detta beror på sängläget eller flunsan vågar jag dock inte uttala mig om. Synd är det på den vackra sommarkvällen, men av erfarenhet har jag lärt mig att det lönar sig att krypa till sängs när flunsan hälsar på :(.
Senaste veckoslut var jag på en mycket lärorik kurs med dr Mic McMullen, som också kunde konstatera att det kröp omkring basilusker i mitt blod! Ja de t.o.m. åkte snålskjuts i mina blodceller helt oinbjudna! Detta resulterade ju förstås i att jag satte in hela artilleriet för att rensa ut de rackarna... Och här ligger jag då och tittar i taket!

Bakgrunden och orsaken antar jag ligger i kratern efter den tand jag drog ut för 4 veckor sen? Efter två veckors intensiv värk, massor med värkmedicin, honung teatree, beckolja och en penicillinkur kom den första benflisan ur den såsande kratern, och ännu en vecka senare kom ytterligare en benbit ur hålet, först därefter började hålet läka ihop... men många var tydligen de bacilusker som hann smita ner genom hålet och ut i mitt blodssytem?!

Nu saknar jag ett mikroscop! Ett elektronmikroscop med både mörkfält och faskontrast ligger högt på önskelistan just nu, så är det någon som vet någon, som eventuellt känner någon, eller har någon bekant som kan tänkas sälja ett begagnat fungerande mikroscop, och gärna med tillhörande videokamera, så hör av er. Här finns intresse!

Och nu fortsätter min utrensning med ett varmt ångande bastubad! Det finns ju ett gammalt finskt ordspråk som säger;
Om inte bastu, tjära eller sprit hjälper, så då är krämpan obotlig.

Tjäran den droppar jag i vattnet på bastu-ugnen (i form av beckolja) spetsad med teatreeolja, aromerna andas in genom näsan, och de väldoftande, välgörande aromer dras djupt ner i lungorna. Fotbad med 1 dl havssalt hör också till kuren. Och så var det det där med spriten... nu känns som om jag gärna skulle vilja avstå från denna, men det återstå att se om jag ockå tvingas till en liten konjak efter bastubadet!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bastu

Bastubad och flunsa kanske någon undrar? Värme dödar både bakterier och virus, också det orsaken till att vi får feber. Nu hör jag till dem som ska vara i det närmaste dödssjuk innan jag får feber, därför använder jag mig av bastu! Kommer inte värme innifrån, så får jag väl tillföra den utifrån... Och jag som avskyr långvarig värme. suck...


måndag 3 juni 2013

Från Maj till Juni



Majs värmebölja avslutades med att ett åskväder maffigare än det andra avlöste varandra, och inom några timmars tid fick vi ca 50 ml regn, men efter regn kommer solsken, och vise versa...



Fri som en fågel... den känsla som infinner sig när man sitter i en liten båt på havet!



Himmelska dofter liljenkonvalj och syren - midsommardofter!



Rönnblom -  som brukar påminna om att ännu finns lite sommar kvar...



I år har de lyckats hitta en lite säkrare boplats... Lycka till med de nya liven!





Och pionen slår snart ut i blom, medan svärdsliljan snart har gjort sitt för i år