onsdag 25 januari 2012

Dax för Detox?

Detox-Avgiftning-Utrensning, kärt barn har många namn! Men varför detoxa? Jo därför att det inte bara ger rätt vikt utan också mer energi, bättre minne, bättre sömn, färre celluliter, snyggare hår-hud-naglar, mindre smärta och inflammationer, bättre immunförsvar, mindre gaser, ja listan kan ju göras hur lång som helst!
Och det är väl något som vi behöver lite till mans?! eller hur?  Tror någon fortfarande att det inte finns anledning att rensa kroppen? Att leva sunt och hälsosamt, eller gå på strikta dieter räcker inte i vår förgiftade värld! Inte heller får vi alla vitaminer och mineraler kroppen behöver från den mat vi äter! Undantaget alternativet att vi äter ekologisk mat direkt från bonden, eller odlar den själva. Men inte ens då kan vi anta att den är helt fri från gifter. Vår miljö är långt ifrån giftfri och därför kan det också behövas antioxidanter. En ganska bra barometer är huruvida vi har ett välfungerande immunförsvar eller om vi ständigt drabbas av sjukdomar?
Ingen som känner sig trött och hängig? har uppblåst mage eller dålig hy? eller kanske har det börjat knäppa i lederna när du stiger upp på morgonen? Då är det nog hög tid att ge kroppens alla utrensningsorgan lite välbehövlig hjälp.
Vi bär alla på ämnen i kroppen som kan orsaka sjukdomar och ohälsa. Dels äter vi 6-7 kilo kemiska tillsatser och 4-5 liter bekämpningsmedel varje år!
Förgiftad : om kemikalierna i vardagen och det dolda hotet mot vår hälsa
  • ...små 
    boktips...
...och dels producerar kroppen själv endogena gifter. De endogena gifterna orsakas av dålig matsmältning (dvs dålig tarmflora, brist på matsmältningenzymer , för litet magsyra eller förstoppning.) Absolut bästa detoxen har ju sagts vara att fasta någon vecka, men om man inte klarar av en fasta? Många blir sjuka av att fasta, just pga att för mycket gifter frigörs för snabbt från fettdepåerna. Då är det kanske nyttigare och lättare med en långsammare utrensning. Men hur gör man då?
Med risk för att utsättas för alla LCHF-fantasters vrede så säger jag bara frukt, bär och grönsaker. Frukt innehåller fibrer, antioxidanter och nyttiga vitaminer för våra kroppar. Överst på topp 10 listan över detoxlivsmedel ligger äpplen! Därpå följer avokado, kronärtskockor, rödbetor, korsblommiga grönsaker (ex vitkål och spenat), vitlök, kiwi, katrinplommon, alger, vattenkrasse.
 
Listan är hämtad från Helen Fosters bok Detox/ 14 kurer för energi och harmoni. En liten lättläst bok fullspäckad med tips om både kost och träning, och den kan köpas från adlibris för en billig peng.


Jag har personligen försökt mig på LCHF dieten under hösten, men det är nog inget som passar mig! Mer fett ger mer kalorier, och gav åtminstone inte mig lägre vikt. Mera frukt kan jag väl inte heller påstå ha gett lägre vikt, men däremot mera ork och energi! Vilket ju i slutändan förhoppningsvis ska leda till lägre vikt?!


 
Vill man ta en genväg kan ju ovanstående vara ett alternativ eller komplement, Jag har själv prövat och kan varmt rekommendera .(info)  Ultra Detox och Ultra Balans kan också beställas härifrån.

*Övrig mat som rekommenderas under detoxkuren är ekologisk mat, vatten, nötter, frön, kärnor, nyttiga fetter, kryddor och örter (ss.vitlök, bovete, ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, kummin, cayennepeppar, basilika, salvia, timjan, lakritsrot, aloe vera) fibertillskott (tex psylliumfröskal, linfrön) alger, vetegräs och korngräs.

*Undvik; All raffinnerad mat, vilket inkluderar alla hel och halvfabrikat, undvik också margarin, soja, dressing,ketchup,saltgurka, vinäger,ättika, snabba kolhydrater, kaffe, alkohol och tobak, mat uppvärmd i mikro, alla meijeriprodukter, gluten.

*Ät också mindre portioner och gärna frukt som mellanmål.

*Antibiotika och olika mediciner kan motverka effekten av detox. Rådgör med din läkare.

*När du motionerar smörjer du leder och muskler och rensar ut slaggprodukter. Att svettas (tex bastubad) är också en naturlig och effektiv detox.

*Glöm inte sömnen och vilan!

*Här hittas också små tips för att hjälpa utrensningen på traven.


Vem vill inte ta emot våren friskare och full av nyvunnen energi ?!