tisdag 22 februari 2011

Det våras

Det våras, trots att kölden biter! Morgonpromenaden i -22 grader knep onekligen i kinderna men den gladde vår hund Kosmo. Han undersökte nyfiket de nya djurspåren som dykt upp under natten, men de höga drivorna hindrade honom från att ta upp spåret. Precis som jag tycker han att det är bekvämast att hålla sig på de upplogade vägarna. Talgoxarna sjöng tidigt denna morgon och välkomnade den uppstigande solen. Och tänk vad solen värmde, trots att den knappt hunnit ovan för trädtopparna!
Jo det våras onekligen!

tisdag 15 februari 2011

Vårkänslor i kylan

Trots den bitande kylan så känns det nästan som det skulle börja våras! Idag har jag satt de första fröna i jorden!
De senaste dagarnas stränga kyla har ju stoppat maken från att bege sig till skogs med motorsågen, så istället fick jag en liten drivbänk i vårt "skrotrum". Fröna har jag haft införskaffade i flera veckor redan, och i morse kom jag då äntligen till skott med såningen. Drivbänken är riktigt bra under det stora fönstret. Och i så-lådorna vilar nu stevia, tomat, chili, melon, och lite sommarblommor som jag vill få i blom ganska tidigt, lite örter är också på gång, medan lavendeln väntar på såtur, tyvärr var sanden som fröna ska blandas ut i frusen, så den är lagt på värmning ovanpå vår underbar stenugn. Skönt med en riktig värmekälla i kylan!

Nu blir det till att fortsätta med sådden vartefter, för att få plantorna att gro i tid. Det brukar bli lite trångt i fönstren lite längre fram på våren, då också vissa plantor ska börja omskolas. Mitt lilla växthus brukar jag ta i bruk först efter att solen börjar hålla temperaturen ordentligt på plus dagtid, och också gärna nattetid.
Men de första veckorna brukar det nog bli till att värma huset nattetid, och ibland krävs tom. täckduk för att förhindra frostskador. Nu hoppas jag bara på en solig tidig vår, för visst är det väl något speciellt med att kunna odla sina egna grönsaker? Nu har jag ju dessutom börjat gödsla med enbart ekologisk gödsel, och har förmånen att få äta egna rena grönsaker. Vilken lyx!

Det blir intressant att se hur örtagården klarat av denna stränga vinter. Första kylan i november kan nog ha skördat sin beskärda del, då låg ju marken fortfarande bar hos oss. Så det blev nästan 2 veckors kyla utan den skyddande snön. För säkerhet skull ska jag så ganska många örter i vår, bla citronmeliss, timjan, lavendel, sånt som jag behöver för tillverkningen av vissa salvor. Pepparmyntan räknar jag med att den ska övervintra!

Ja välkommen kära vår! Det är alltid så spännande att se vad som börjar gro, och vad som övervintrat. Men ännu är det långt dit. Vi ska njuta av mången härlig ljus vårvinterdag ännu innan marken börjar spira!

.

fredag 11 februari 2011

Shoppen är klar!

Äntligen är min nya shop färdig, åtminstone så här långt, ännu återstår en del justeringar och funderingar, men jag är trots allt nöjd så här långt!

 www.bioenergica.fi